Yeni Başlayanlar İçin İngilizce Öğrenme Rehberi

İngilizce başlangıç dönemi, İngilizce öğrenme sürecinin en sıkıntılı ve zor dönemidir. Okuduğunuz ve dinlediğiniz cümleleri anlayamazsınız. Kelimelerin yazılışlarını, okunuşlarını ve telaffuzlarını bilmeden, taş üstüne taş koyarak İngilizceye aşina olmaya çalışmanız gerekir. Diğer dersler açısından düşünürsek, onlarında başlangıç dönemleri biraz daha zor olabilir ama iletişim kurmamıza yarayan, duygu ve düşüncelerimizi ifade etmemizi sağlayan bir dil olarak İngilizce açısından bu zorluğu çok daha fazla hissedersiniz.

Bir hevesle İngilizce öğrenmeye başlayanların çoğu, bir hafta ya da on gün sonra İngilizce çalışmaktan vazgeçerler. Çünkü kendilerini sudan çıkmış balık gibi hissederler. Bir de okullarda okutulan son derece sıkıcı ve gerçek hayatta kullanılan İngilizceyle hiç alakası olmayan ders kitaplarından İngilizce öğrenmeye çalışmak, daha ilk başka bizi İngilizceden soğutmaya yeter de artar bile. Zaten yeterince zor olan başlangıç döneminde, bir de yanlış öğrenme teknikleri kullanmak, hepten hevesimizi kursağımızda bırakmaktan başka bir şeye yaramaz.

Halbu ki, başlangıç dönemini nisbeten daha eğlenceli ve kolay öğrenme teknikleriyle atlatabilsek, okuduğumuz ve dinlediğimiz basit cümleleri anlayabilir hale gelebilene kadar sabderebilsek, İngilizceyi sevmeye başlayacağız. Artık İngilizce çalışmak keyifli hale gelecek, daha çok okumak ve dinlemek isteyeceğiz. Böylece daha hızlı ve kolay İngilizce öğrenmeye başlayacak ve İngilizce kelime bilgimizi, okuma ve dinleme becerilerimizi hızla ilerletebileceğiz.

İngilizce Öğrenme Rehberi

Bu yazımızda, yeni başlayanlar için İngilizce öğrenme tekniklerimizi paylaşacağız. Bu dönemin genel olarak ikiye ayırırsak birincisi psikolojik olarak kendimizi doğru hazırlamak ve gerekli olan motivasyonu sağlamak. İkinci olarak da nasıl daha etkili ve kolay İngilizce öğrenebileceğimizden bahsedeceğiz.

YouTube video

Diğer video derslerimizi izlemek için Youtube kanalımız.

Öncelikle, İngilizceye başlangıç dönemini biraz daha tanıyalım. Çünkü daha ilk başta kendinizi psikolojik olarak iyi hazırlarsak, İngilizce öğrenme konusundaki başarınızı ve hızımızı önemli ölçüde arttırabiliriz. Her şeyden önce İngilizce, öyle birkaç haftada ya da bir iki ayda öğrenilebilecek bir şey değildir. Uzunca bir zaman düzenli çalışmayı gerektiren bir öğrenme sürecinin farkında olmak gerekir.

İngilizce öğrenmeye başlangıç sürecini, bir müzik aleti çalmayı öğrenmeye benzetebiliriz. İlk başlarda müzikal sesler çıkaramazsınız. Enstrümandan çıkan sesler, müzikten çok bir gürültü sayılır. Sıkıcı etütleri tekrar tekrar çalışmanız gerekir. Parmaklarınızı notalara tam basamazsınız ve bu şekilde çalışmak zorundasınızdır. Ama kararlı, sabırlı ve düzenli bir şekilde çalışarak, zamanla melodik sesler çıkardıkça eğlenceli öğrenme sürecine girersiniz. Artık çalışmak eziyet olmaktan çıkıp keyifli bir hale gelir.

İngilizce öğrenmek de tıpkı böyle bir şeydir. Başlarda okuduğunuzu ve dinlediğinizi anlamazsınız. İngilizce kelime bilginiz yeterli olmadığı için sürekli olarak sözlüğe bakmak zorunda kalırsınız. Bir de klasik eğitim yöntemleriyle çalışıyorsanız, işiniz daha da zordur. Sıkıcı ders kitaplarını okuyarak İngilizce öğrenmeye çalışmak eziyet gibidir. Birçok insan yorucu ve sıkıcı geçen bu başlangıç sürecini tamamlayamadan pes eder. Kendisine İngilizceyle ilgili bir takım olumsuz (sınırlayıcı) inançlar geliştirerek İngilizce çalışmayı bırakır. Başlangıç sürecinde sabırlı olup, okuduğunuz ve dinlediğiniz günlük İngilizce cümleleri anlamaya başlayınca, öğrenme süreciniz de eğlenceli hale gelmeye başlar. Artık İngilizce çalışmaktan keyif alırsınız. Bu da daha istekli ve daha çok çalışmanıza yardımcı olur.

Gerekli Motivasyonu Sağlamak

Yeni başlayanlar için İngilizce öğrenme tavsiyelerimize geçmeden önce, bu zorlu ve sıkıntılı başlangıç sürecinden olumsuz etkilenmemek için bir iki noktaya değinelim. Bu süreçte güçlü ve kararlı bir tutum sergileyebilmek için, İngilizce öğrenmeyi ne kadar istediğinizi ve İngilizce öğrenme nedenlerinizi sorgulamanızda fayda vardır. Kendinize bir İngilizce defteri ayarlayın. Bu defterin en başına İngilizce öğrenme nedenlerinizi yazın. Ne kadar çok neden bulabilirseniz o kadar iyidir.

Bir de şunu yapın. İngilizce öğrendiğiniz zaman ne olacağını ve ne elde edeceğinizi düşünün. Yani hedefinizi gerçekleştirdiğinizi; İngilizceyi çok iyi anlayıp akıcı konuşabildiğinizi ve İngilizce kitapları ve internet sitelerini takip ettiğinizi, dünyanın her yerinden insanlarla tanışıp konuştuğunuzu hayal edin. Sonra, bu yazdığınız nedenleri her gün okuyun. Hedefinizi gerçekleştirdiğinizde olacakları her gün kafanızda canlandırın. Bu hayallerini olabildiğince canlı, renkli ve büyük resimler halinde düşünün. Kafanızdaki bu resimleri, seslendirin, renklendirin ve canlandırın. Arkadaşlarınızın ve ailenizin sizi İngilizce konuşurken izlediğini ve sizinle gurur duyup size imrendiklerini hayal edin.

Bu sayede zorlu başlangıç sürecinde, öğrenmeyi bırakıp vazgeçmemeniz ve çalışmaya, öğrenmeye devam etmeniz için gerekli olan motivasyonu sağlamış olacaksınız. Sonuçta motivasyon artıp azalan bir duygu halidir. Zaman zaman bu tavsiyelerimizi uygulayıp motivasyonunuzu arttırın. Bununla birlikte kendinizi engelleyici inançlardan uzak durun. Yani benim İngilizce öğrenmeye yeteneğim yok gibi şeyler düşünmeyin. Hep olumlu düşünün. Psikolojik olarak sürekli kendinizi güçlendirin ve güçlü hissedin. Şimdi gelelim nasıl bir yol takip etmeniz ve nasıl çalışmanız gerektiği konusuna.

Yeni Başlayanlar İçin İngilizce Öğrenme Teknikleri

Etkili, hızlı ve kolay İngilizce öğrenmek için bu teknikleri uygulayın:

Dinleyerek İngilizce Öğrenin

yeni başlayanlar için ingilizce-02İngilizce çalışma zamanınızın çoğunu dinleme aktivitelerine ayırın. İngilizce kelimelere ve cümle yapılarına kulağınızı alıştırmaya çalışın. Yeni bir dile karşı aşinalık oluşturmanız gerekiyor. Bunu da en iyi dinleyerek yapabilirsiniz. Dinlediğiniz şeyleri, kolay ve ilginizi çeken konulardan seçin. En basit seviyeden, mesela sesli CD leri de olan çocuk kitaplarından başlayabilirsiniz. Bunları hem okuyun hem dinleyin.

Kolay İngilizce Hikayeler Okuyun

Ders kitaplarını okumayın. Bunlar gerçekten çok sıkıcıdır, sizi İngilizceden soğutur. Hikayeler, bilinen en eski eğitim öğretim araçlarıdır. Beynimiz hikayeleri çok sever. Çünkü hikayeler, kafamızda bir takım anlamlı resimler oluşturur. Bol bol İngilizce okuyun. Dinleme çalışması için söylediğimiz kıstaslar, okuma için de geçerlidir. Yani okuma parçalarınızı, kolay ve hoşunuza giden ilginizi çeken konulardan seçin.

İngilizceyi Bölerek Çalışıp Öğrenin

Dinlediğiniz veya okuduğunuz bir parça uzunsa bunun hepsini tek seferde okuyup dinlemeyin. Onu paragraflara veya parçalara ayırarak çalışın. Mesela bir hikaye kitabının tamamını birden okumayın. Önce bir sayfayı iyice anlayıp sonra diğer sayfalara geçin.

Bol Tekrarlı İngilizce Öğrenin

Tekrarlı İngilizce öğrenme çok önemlidir. Yukarıda bölerek çalışın dedik. Bu böldüğünüz kısımları tekrar tekrar okuyun ve dinleyin. Tekrarlı çalışmaktaki amacımız, kelimelerin sadece anlamını öğrenmekle kalmayıp, onları otomatik olarak anlayıp kullanabilmektir. Bu şekilde yavaş gidiyormuşsunuz gibi gelse bile çok sağlam öğrenirsiniz.

Gramere Yani Yapıya değil, Anlama Odaklanın

İngilizcenin bir şekilsel tarafı yani gramer, bir de anlamsal tarafı vardır. Yeni başlayanların temel grameri öğrenmeleri gerekir. Bunu yaparken en kolay anlatımı olan kaynakları tercih edebilirsiniz. Ayrıca İngilizceyi gramer öğrenmekten ibaret görmek çok büyük bir hatadır. Bir dili, duygu ve düşüncelerimizi ifade etmek için kullanırız. Yani önemli olan cümlelerin şekilsel yapısı değil, ifade ettiği anlamdır. Zaten orta seviyeyi geçtiğiniz zaman, kendi kendinize İngilizce öğrenebilecek durumda (independent learner) olacaksınız. Bu seviyeden sonra gramer çalışmayı tamamen bırakın. Bol bol ve tekrar tekrar İngilizce dinleyerek, grameri doğal yollardan doğru bir şekilde kullanmayı öğrenebilirsiniz.

İlgi Alanlarınızı ve Sevdiğiniz Konuları Çalışın.

Keyif aldığınız, ilginizi çeken, hoşunuza giden, anlamlı bulduğunuz ve sizi eğlendiren şeyleri okuyun ve dinleyin. Çalıştığınız şey size zevkli gelmiyorsa, başka bir şey bulup çalışın. İngilizce çalışmak sizin için bir eziyet değil, keyifli bir aktivite haline gelsin. Bunu başarabilirseniz, hem eğlenmiş hem de İngilizce öğrenmiş olursunuz. Çok hızlı ve kolay İngilizce öğrenirsiniz.

Öğrendiğiniz İngilizceyi Kullanın

Arkadaşlar bulun, gruplara katılın. İngilizce iletişim kurmak içindir. Günümüzde internet sayesinde, dünyanın dört bir köşesindeki insanlara ulaşmak çok kolaylaştı. Öyleyse diğer ingilizce konuşanlarla iletişim kurun. Yanlış yapmaktan kormayın. Gramer kurallarını kafanıza takmayın. Sadece rahat olun ve iletişim kurun.

Yeni Başlayanlar İçin İngilizce Eğitim Seti

Yeni başlayanlar için, yukarıda sıraladığımız tavsiyelerin çoğunu uygulayarak İngilizce öğrenebilecekleri, Rahat İngilizce başlangıç setini hazırladık. Setimiz dinleme ağırlıklı olduğundan, bu setteki mp3 dersleri sayesinde İngilizceyi dinleyerek öğrenebilirsiniz. Setimizin içerisinde toplam 20 bölüm ve bunların içerisinde, bir gramer, bir mini hikaye ve bir extra olmak üzere üçer ders bulunur (toplam 60 ders). Tüm bu derslerin hem mp3 dinleme dosyayı hem de bunların yazılı halleri olan pdf formatında okuma dosyaları bulunur.

Rahat İngilizce setinin en önemli dersi, mini hikayelerdir. Bu derste, gramer dersimizde anlattığımız konuyla ilgili küçük bir hikaye anlatırız. Sonra bu hikaye ile ilgili bir çok sorular sorarız. Sizde bu sorulara cevap vererek, konuşarak pratik İngilizce öğrenirsiniz. Böylece hikayeler dinleyerek İngilizce öğrenmenin gücünü hissedersiniz. Sıkıcı ders kitapları yerine, eğlenceli içeriklerle İngilizce öğrenirsiniz. Rahat İngilizce eğitim setini satın alıp derslerin tümünü hemen bilgisayarınıza indirip şimdi çalışmaya başlayabilirsiniz.

Rahat İngilizce eğitim seti İndir!

Bu yazının tamamını ve orjinalini okumak için tıklayın: Sıfırdan İngilizce öğrenmek isteyenlere tavsiyeler. Bu yazıyla ilgili düşüncelerinizi veya sormak istediklerinizi, aşağıdaki yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir:
3 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir